Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Selejtezett eszközök szabályszerű elszállítása/megsemmisítése

Selejtezett eszközök szabályszerű elszállítása/megsemmisítése

Hogyan kell szabályszerűen elszállítani/megsemmisíteni a selejtezett eszközöket? Preizer Lili a Saldo Zrt szakértője válaszolta meg a kérdést a Periodika 2022. februári számában.

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény a selejtezés fogalmát és annak tartalmát nem szabályozza, de hangsúlyozza a vagyonért való felelősséget, valamint meghatározza az eszközök állományból kivezetésének eseteit, amely bekövetkezhet egyrészt káresemény, másrészt feleslegessé válás miatt. A leltározás és selejtezés részletes szabályait az államháztartás szervezete saját hatáskörben állapítja meg.
A Hgt. 55. § (1) bekezdése határozza meg a veszélyes hulladék fogalmát: Ennek alapján „a hulladék veszélyes hulladéknak minősül, ha az a hulladékjegyzékről szóló miniszteri rendeletben meghatározott hulladékjegyzékben veszélyes hulladékként szerepel.”
A 16/2001. (VII. 18.) KöM rendelet a hulladékok jegyzékéről határozza meg a háztartási gépek besorolását:
Települési hulladékok (háztartási hulladékok és az ezekhez hasonló, kereskedelmi, ipari és intézményi hulladékok), beleértve az elkülönítetten gyűjtött hulladékokat is.

A fenti jogszabályok alapján a veszélyes, illetve speciális kezelést igénylő hulladékok az alábbiak:

  • elektromos hulladék (pl. mosógép, hűtőszekrény, mosogatógép, hajszárító, porszívó, vasaló, elektromos fűrész, fűnyíró stb.),
  • elektronikai hulladék (pl. számítógép, nyomtató, monitor, mobiltelefon, hifi berendezés, televízió, rádió, videokamera, fényképezőgép),
  • fénycsövek és világítótestek,
  • szárazelemek és hordozható kis akkumulátorok.

A veszélyes hulladék elszállításáról, kezeléséről „A veszélyes hulladékkal kapcsolatos egyes tevékenységek részletes szabályairól” szóló 225/2015. (VIII. 7.) Korm. rendelet rendelkezik.
Az elektromos és elektronikus berendezésekkel kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló 197/2014. (VIII. 1.) Korm. rendelet 25. § (2) bekezdése szerint: „Ha az elektromos, elektronikus berendezés nem háztartásban képződő hulladéka történelmi hulladéknak minősül, és a nem természetes személy hulladékbirtokos a hulladékká vált elektromos, elektronikus berendezést nem helyettesíti új, azonos vagy azonos funkciójú elektromos, elektronikus berendezéssel, a hulladékká vált elektromos, elektronikus berendezést a hulladékgazdálkodási engedéllyel rendelkező gazdálkodó szervezet által üzemeltetett gyűjtőhelyen a jogosultnak átadja, és annak kezelési költségeit megfizeti.”
A fentiek alapján a veszélyes hulladéknak számító elektromos és elektronikus berendezések megsemmisítését csak hulladékgazdálkodási engedéllyel rendelkező gazdálkodó szervezet végezheti.