Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Agrárgazdaságok átadása és adózása

Ár:
14.965 Ft
Elérhetőség: Jelenleg nem rendelhető
Várható szállítási díj: 1.270 Ft
Az agrárgazdaságok átadásáról szóló 2021. évi CXLIII. törvény magyarázatát, kapcsolódó adózási szabályainak ismertetését, továbbá a gazdaságátadási adásvételi, -ajándékozás, -tartási és -életjáradéki szerződést tartalmazó kiadvány.
Menny.:db
Kívánságlistára teszem

Tartalom és kiadási információk

A könyv az agrárgazdaságok átadásáról szóló  2021. évi CXLIII. törvény magyarázatát és iratmintáit tartalmazza. Az egyes paragrafusok értelmezését a gyakorlati jogalkalmazás nézőpontjából vizsgálja a kötet. Tartalmazza a könyv a gazdaságátadás forgatókönyvét is, ütemezzve a gazdaságátadás folyamatát. A gazdaságátadás jogi kérdései mellett kitér a kiadvány a felvetődő adózási kérdések megválaszolását is. 

A törvény céljából az agrár nemzedékváltás elősegítése alapvetően a családon belül, az őstermelői, egyéni vállalkozói formában működő gazdálkodók számára.  A gyakorlati alkalmazás során a fő kérdés az, hogy az agrárgazdaságok átadásáról szóló törvény és az általa bevezetett új intézmény, a gazdaságátadási szerződés  hogyan és miben segíti az őstermelői, egyéni vállalkozói agrárgazdaságok átadását?  Miben áll e törvény lényege? Miért lesz előnyösebb a nyugdíjba készülő családfő számára gazdaságátadási szerződést kötni, mint mondjuk egyszerű ajándékozás szerződést kötni a gyerekekkel a földekre, akik aztán majd új vállalkozást indítva fölveszik a gazdálkodás ritmusát, új szerződéseket kötnek a szállítókkal, vevőkkel, a meglevő hitelek,  támogatások pedig majd kifutnak, és a gyerekek, ha akarnak, majd igényelnek, amit lehet. Nos, a gazdaság ilyen, elemenkénti átadását nem is biztos  hogy lehetővé teszik a meglevő szerződési, hitel-, és támogatási kötelezettségek, vagy ha igen, nem biztos, hogy abban az időben, amikor a családfő szeretné. Ha nincs is jogi akadálya az elemenkénti átadásnak, ez a hagyományos megoldás  széttördelhet egy jól működő gazdasági egységet, nem beszélve arról, hogy ez esetben egyenként mindenkivel újra kell tárgyalni a szerződési feltételeket.

A törvény újdonsága, hogy az őstermelői, egyéni vállalkozói gazdaságot egységként kezeli, szőröstül-bőröstül, mindenestül, amelynek elemei a termőföldek, egyéb ingatlanok, járművek, gépek,  berendezések, élő állatok, egyéb tárgyi eszközök, hitel- és egyéb polgári jogi szerződések, hatósági engedélyek, támogatások. A gazdaság ilyen egységként való kezelése – és egészben való átadása jogi útjának megteremtése nagy könnyebbség az elhatározásban, az értékmegőrzésben, a bonyolításban, a szerződő partnerekkel való tárgyalásban, és nem utolsó sorban az átvevő új generáció vállalkozás-indításában. Kézzel fogható vagyoni előny, hogy a meglevő bankhiteleket és a támogatásokat nem kell sem megszakítani, sem kivárni a lejáratukat. Így például a gazdaságátvevőnél  új hitelfelvételre sincs kényszer, az engedélyeket sem kell újonnan beszerezni.  

A gazdaságátadási szerződések típusválasztéka – adásvétel, ajándékozás, tartási, életjáradéki szerződés - biztosítja, hogy a gazdaságátadó a számára legmegfelelőbb formában és az által kívánt ellentételezés mellett, vagy akár ingyenesen adhassa  át a gazdaságát. Például nem csak maga, de más személy javára is köthet tartási szerződést. A törvény alapján nyitva áll a lehetőség családon, közeli hozzátartozói körön kívüli gazdaságátadásra is. 

Gazdaságátadási szerződés kötése esetén nem mellőzhető a felmerülő adó és illetékkérdések előzetes számbavétele. A kötetben a szerző felvázolja a gazdaságátadási szerződésekhez kapcsolódó személyi jövedelemadó, helyi iparűzési adó, általános forgalmi adó és illetékszabályokat. Kiemelendő, hogy a gazdaságátadási szerződések tartalmát meg kell feleltetni az Áfa törvény rendelkezéseinek is. 

A könyv megvásárlásának igazolásával a kiadótól olvasható és szerkeszthető formátumú, a gazdaságátadási adásvételi, ajándékozási, tartási, és életjáradéki szerződés mintája igényelhető.

Kiadás éve 2023
Méret B/5
Oldalszám 196
Kötés típusa ragasztókötött

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!