Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A mezőgazdasági tevékenység költség- és teljesítménykontrollja e-könyv

Ár:
2.286 Ft
Elérhetőség: Fizetés után perceken belül
A mezőgazdasági vállalkozások költségrendszerének kialakítása és működtetése Elérhető formátumok: epub, mobi, vásárlás regisztrációhoz kötött
Ide kattintva olvass bele a kiadványba!
Menny.:db
Kívánságlistára teszem

Tartalom és kiadási információk

Annak érdekében, hogy a szervezeten belüli döntéshozókat számukra releváns információval tudjuk ellátni, több megoldás is létezik. Ezek egyike az, hogy a számviteli információs rendszert fejlesszük fel. A vezetői igényeket kielégítő számviteli információs rendszer kialakításához nem állnak rendelkezésre sem hazai, sem nemzetközi előírások.
A számviteli törvény a vállalkozó döntésére bízza, hogy − a számviteli törvényben kötelezően előírtakon kívül − milyen információkra van szüksége döntései megalapozásához.
Ezen információk biztosításához szükséges a gazdasági események folyamatos nyomonkövetése, gyűjtése, ugyanis a kért információ általában nem biztosítható az információigény megfogalmazásakor. Az szintén nincs a jogszabályban megfogalmazva, hogy egy szervezet a döntések megalapozásához szükséges számviteli információk biztosítására miként szervezze meg, működtesse és hasznosítsa a számvitelt. A Saldo kiadásában megjelent kiadvány ezt a célt szolgálja. A könyv ajánlásokat, javaslatokat fogalmaz meg a költségrendszer kialakítását, továbbfejlesztését illetően.
A költséghelyi ismereteket tartalmazó 1. fejezet három fő részre tagolódik. Az első rész a költséghelyek kialakításának lehetséges kereteit mutatja be. Amennyiben a kialakított költséghelyeket a vállalkozás költségszámlák formájában is megjeleníti (például alkalmazza
a 6. számlaosztályt), akkor az 1.2 fejezetrész a főkönyvi elszámolásban nyújt segítséget.
A kialakított költséghelyek költségeit nemcsak a főkönyvi számlákon, hanem – informatikai megoldások függvényében – egyéb módon is tudjuk gyűjteni és nyomon követni.
A 6. és 7. számlaosztály alkalmazása csak egy lehetséges megoldás! Az 1. fejezet harmadik része a költségfelosztás folyamatával foglalkozik.

A költségviselőkkel foglalkozó 2. fejezet követi az első fejezet logikáját. Megismerhetjük a költségviselők kialakítását, illetve a kapcsolódó főkönyvi elszámolásokat.
A 3. fejezet témája az önköltségszámítás, amely során betekintést nyerhetünk a kalkulációs séma kialakításába és tartalmába, illetve az önköltségszámítás módszertanába.
A módszertani rész két, a mezőgazdasági tevékenységre jellemző témát ölel át: a fő–, mellék–, és ikertermék problémáját, valamint az élőtömeg önköltségszámítást.
Az elméleti, módszertani fejezeteket – a 4. fejezetben – egy esettanulmány követi.
Az esettanulmány kettős célt szolgál. Az egyik cél annak bemutatása, hogy a megismert elvi lehetőségeket (költséghelyek és költségviselők kialakítása, költségfelosztás, önköltségszámítás) hogyan lehet átültetni a mindennapok gyakorlatába. A kiadvány másik célja pedig annak szemléltetése a 4.5 fejezetben, hogy az analitikus és főkönyvi számviteli adatokat hogyan lehet a számvitelben nem (vagy kevésbé) járatos döntéshozók számára is érthetővé és hasznosíthatóvá tenni.
A könyvben megfogalmazott javaslatok ellenére ne feledkezzünk meg arról, hogy egy jól működő költségrendszer objektív és szubjektív tényezők figyelembevételével alakítható ki. Ilyen objektív tényező:

– a termelés jellege, milyensége,
– a vállalkozás profilja,
– az informatikai háttér, a rendelkezésre álló technikai eszközök.

Szubjektív tényezőként említhetjük a mindenkori vezetés információigényét, azaz azt, hogy a döntéshozók a költségekről és a teljesítményekről milyen tartalmú információkat látnak szükségesnek.
Jelen kiadványt tehát az tudja igazán haszonnal forgatni, aki az alapvető számviteli ismeretek mellett konkrét igényeket, elvárásokat is meg tud fogalmazni információs rendszerével szemben.

Gyártó/Kiadó Saldo ekönyv
Kiadás éve 2020
Oldalszám 132
Kötés típusa elektronikus

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!