Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Így is megszerezhetjük az első millióinkat - mi mégsem ezért szeretjük

Így is megszerezhetjük az első millióinkat - mi mégsem ezért szeretjük

A SALDO Kiadó igazgatóját kérdeztük a pénzügyi témájú, gazdálkodós társasjátékok piacáról, túl a Monopolyn, a Gazdálkodj okosan és a Cashflow 101 üzleti oktató társasjátékokon.

 

 

A SALDO Kiadó igazgatóját kérdeztük, miért kezdtek társasjáték forgalmazásba? Van-e valami speciális könyvelőknek, pénzügyi szakembereknek a kínálatban?

Megvallom őszintén, hogy nem tartoztam a nagy társasjátékos családba. Persze emlékszem gyermekkoromból a konyhaasztalon kirakott kanasztasorokra, a nagyival lejátszott Ki nevet a végén és Gazdálkodj okosan partikra, de egy idő után unalmassá váltak és feledésbe merültek ezek a játékok. Később saját gyermekeimmel sem találtuk meg azokat a társasokat, amit minden résztvevő egyformán élvezett, persze a gyerekek kedvéért leültünk játszani, de nem kattantunk rá.

Az áttörést talán a Sequence játék hozta meg, amit ajándékba készítettünk karácsonyra. Az eredeti terv az volt, hogy kézműves társasjátékot ajándékozunk, de mielőtt átadtuk, kipróbáltuk és beszippantotta az egész családot. Szinte minden nyaralás kötelező kelléke lett a tábla a saját készítésű bábukkal. Itt írtam egy cikket, hogy hogyan készült.

Nem személyes indíttatás miatt kezdtünk el azonban társasjátékokat árulni. A covid zárás elején készítettünk egy vásárlói kutatást, amiben megkérdeztük a SALDO könyvesbolt vásárlóit, hogy mit vennének még a könyvek mellé tőlünk. A társasjáték, kártyajáték kapta a legtöbb szavazatot. Gyors netes kutatás után kiderült, hogy a játékok az eladási listák élén áll a hazai e-kereskedelemben, komoly divatja van újra az asztali játékoknak. Nem akartunk azonban a sokadik játékbolt lenni: saját vásárlóinkra fókuszálunk, ezért fiatal felnőtteknek és felnőtt társaságoknak szánt játékokat szereztünk be eleinte.

A gazdasági társasjátékok kínálatában Café, a Family Inc., a Spendor, a Korinthosz, a Jaipur, a Brass Birmingham, a Quadropolisz, a Century és a nosztalgiázni vágyóknak természetesen a Monopoly és a Gazdálkodj okosan is a polcokra került. Az a jó ezekben a kereskedős, stratégiai játékokban, hogy sokszor valós üzleti helyzetet, döntéselméleti kérdést modelleznek. A fentiek közül az egyik kedvencem a Brass, ami erőforrás-menedzsment, költséggazdálkodás, logisztika, értékesítési gyakorlat szórakoztatóan.

A kereskedelmi játékok közül a SALDO könyvesbolt csapatának aktuális kedvence a magyar fejlesztésű Fröccs játék, ahol italokat kell készíteni és értékesíteni, míg a többi játékos megpróbálja megakadályozni ezt. Laza, frissítő, nevetgélős, de versengős játék, ami szuper baráti társaságokban vagy csapatépítő tréningen.

A játékok közt válogatva derült ki számomra és kollégáim számára is, hogy egyre több, családok számára is élvezhető modern társasjáték jelent meg az utóbbi időben, sőt, sok olyan is, amellyel több generáció is együtt szórakozhat. Olyan játékokat kerestünk, ahol a szülők, nagyszülők egyenrangúként vesznek részt a játékban.  Fontos az egyszerű szabályrendszer és izgalmas tematika, fantáziadús játékmenet. A kategória kedvencei nálunk a Dixit, Hanabi, Concept, Cortex, Dooble, Ticket to Ride.