Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Nagykommentár a közbeszerzési törvényhez

Ár:
29.990 Ft
Elérhetőség: Utolsó 1 db készleten (szállítás 1-3 munkanap)
Várható szállítási díj: 1.270 Ft
A Nagykommentár a közbeszerzési törvényhez, bővített kiadás. Segítség mindazoknak, akik e bonyolult területen kapaszkodókat keresnek.
Ide kattintva olvass bele a kiadványba!
Menny.:db
Kívánságlistára teszem

Tartalom és kiadási információk

A Nagykommentár előzményének tekinthető a Kommentár a közbeszerzési törvényhez című kiadványunk kéziratát 2016. május 1-jén zártuk. Azóta a Kbt. átfogóan öt alkalommal és kisebb mértékben számtalanszor módosult. Az elmúlt években már kialakult a joggyakorlat néhány olyan jogintézménnyel kapcsolatosan, amelyek a Kbt. 2015-ös hatálybalépése előtt ismeretlenek voltak, és az uniós jog átvétele során kerültek a törvénybe.  

A Nagykommentár különös figyelmet fordít a joggyakorlat elemzésére mindazokban az esetekben, ahol a jogintézmény „előzmény nélküli” – mint például az öntisztázás esetében –, vagy a már korábban is létező jogintézmény lényeges tartalmi változáson ment keresztül – mint például az üzleti titok esetében. A szerződés odaítélése után a szerződés módosításához és teljesítéséhez kapcsolódó előírások ugyancsak előzmény nélkülinek tekinthetők, ezért ezek részletes feldolgozása – leginkább az időközben keletkezett joggyakorlatra tekintettel – a kötet terjedelmének jelentős növelését indokolta. A Közbeszerzési Hatóság hivatali kezdeményezésére indult eljárások a Kbt. értelmezését kiegészítő joggyakorlatot teremtettek, amelyet a Nagykommentár részletesen feldolgoz.  

A jogorvoslatban közreműködő bíróságok, ügyvédek és az eljárások szereplői, álláspontjuk indoklására a Kbt.-n túlmenően az Európai Unió jogszabályaira és az Európai Unió Bírósága joggyakorlatára is támaszkodnak. A Nagykommentár egyik legfontosabb célkitűzése volt a Kbt.-hez kapcsolható, annak akár kiindulási pontjaként is értelmezhető uniós jog ismertetése.  

A bemutatott jogterület terjedelme és komplexitása meghatározta, hogy a Nagykommentár csak egy sokszerzős mű lehet. A kötet létrehozásában a szakma legkiválóbb képviselői működtek közre. A szerzők között képviselve vannak a bírói kar, a Közbeszerzési Hatóság szakmai vezetői és jogtanácsos munkatársai, a Közbeszerzési Döntőbizottság döntőbiztosai és munkatársai, egyetemi oktatók, ügyvédek, a közbeszerzés elméleti kutatói és az eljárások gyakorlati lebonyolítói. A szerzők többirányú szakmai tapasztalata, elmélyült szaktudása garancia arra, hogy az olvasó haszonnal tudja forgatni a Nagykommentárt.  

(Dezső Attila)

Részletes ismertető

A Nagykommentár a közbeszerzési törvény 2015-ben történt elfogadása óta eltelt több mint öt év tapasztalatai alapján elemzi a Kbt. hatályos előírásait.  

A Nagykommentár szerzői a közbeszerzési jogalkotói, jogalkalmazói oldal elismert képviselői, eljárnak, illetve tanácsaikkal segítik mind az ajánlatkérői, mind az ajánlattevői oldal szereplőit. Erre tekintettel, így együttesen hasznos segítséget nyújthatnak a több ezer ajánlatkérői szervezetnek, hogy nemcsak jogszerűen, de a számukra legelőnyösebben alakítsák ki közbeszerzési eljárásaik és szerződésük feltételrendszerét, s az eljárások eredményesen kerüljenek lefolytatásra.  

A Nagykommentár célja a gazdasági szereplők, a részvételre jelentkezők, ajánlattevők támogatása, különösen azon jogintézményeknél, melyeknél a megfelelő eljárás számukra különösen releváns, például a kizáró okok, a hiánypótlás, a felvilágosítás, az öntisztázás, a szerződés teljesítése.  

Külön előnye a Nagykommentárnak, hogy megosztja az olvasókkal az Európai Unió Bírósága által követett, a közbeszerzési alapelvek következetes érvényesítésén alapuló joggyakorlatot is. Az Európai Unió Bírósága ítéleteiben kifejtett érvek nemcsak a közbeszerzési eljárás egyes intézményei alkalmazását segítik iránytűként, de támpontot adnak a kivételi körök alkalmazásától kezdődően a szerződések módosításáig. Ezt annak fényében is értékelni kell, hogy az uniós támogatási források jogszerű felhasználását alátámasztja az Európai Unió Bírósága joggyakorlatának a követése.  

A magyar közbeszerzési törvény számos területen kiegészített, valamint a kapcsolódó területekre is kiterjedő szabályozást ad, vonatkozik ez különösen a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásokra, a szerződések teljesítésére, továbbá a szerződésmódosítások és teljesítések ellenőrzésére. A Nagykommentár szerzői részletesen elemzik ezeket a rendelkezéseket is, s bemutatják ezek joggyakorlatát, a Közbeszerzési Hatóság ellenőrzésére, s annak alapján hivatalbóli kezdeményezéseire, továbbá a Közbeszerzési Döntőbizottság által meghozott határozatokra is kitérve.  

Az elmúlt években új eljárási törvények kerültek elfogadásra mind a közigazgatási, mind a bírósági peres eljárásra. A Kommentár Hatodik Része a közbeszerzési jogorvoslatot az Ákr. és a Kp., illetve a Pp. szabályozási környezetében, a Döntőbizottság, a bíróságok gyakorlatának a bemutatásával együtt tárja az olvasók elé, segítve ezzel a Közbeszerzési Döntőbizottság előtti igényérvényesítést, részvételt, akár kérelmes, akár hivatalbóli eljárásokban. A meghozott közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálata iránti per tekintetében is hasznos tanácsokat ad az eredményes jogérvényesítéshez.   

(Nagy Gizella)

Kiadás éve 2021
Méret B/5
Oldalszám 1400
Kötés típusa keménytáblás

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!