Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Társasági adó és állami támogatások

Ár:
3.300 Ft
Elérhetőség: Készleten (Száll. 1-3 munkanap)
Várható szállítási díj: 1.270 Ft
Vissza nem térítendő támogatások, adókedvezmények és a TAO.
Ide kattintva olvass bele a kiadványba!
Menny.:db
Kívánságlistára teszem

Tartalom és kiadási információk

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao. törvény) számos (elsősorban kis- és középvállalkozások számára elérhető) adóalap-, illetve adókedvezményt tartalmaz, amelyek az uniós fogalmak szerint állami támogatásoknak minősülnek. Ha belegondolunk valóban nem csak a „kapott pénzzel" jut támogatáshoz a társaság, hanem akkor is, ha egy kedvezmény alkalmazása következtében kevesebb adót kell fizetnie.
Az uniós jog főszabályként tiltja a vállalatoknak nyújtott állami támogatásokat, mert az a verseny torzításának egyik forrása. Tudjuk, hogy az Európai Unió célja egy egységes piac létrehozása és ennek érdekében minden akadályt meg kíván szüntetni. Az állami támogatás olyan eszköz, amely gátolja a szabad áramlást az Unión belül, hiszen általa előnyben részesítenek bizonyos vállalatokat más vállalatokkal szemben, és ezzel akadályozzák a megfelelő versenyhelyzet kialakulását.
Az állami támogatások bármilyen formát ölthetnek. Nem csak a vissza nem térítendő támogatások minősülnek állami támogatásnak, hanem például az adókedvezmények is.
Egy adó(alap)kedvezmény akkor minősül állami támogatásnak, ha teljesülnek az uniós jog szerinti állami támogatási ismérvek. Ezek a következők: i) kedvezményezett vállalkozásnak minősül, ii) állami forrásból származik a támogatás, iii) előnyt jelent, iv) szelektív, azaz bizonyos vállalati, adózói csoportot előnyösebb helyzetbe hoz a többivel szemben, hatással van v) a versenyre, és vi) a tagállamok közötti kereskedelemre.
Ahhoz, hogy az állami támogatás nagyságát mérni tudjuk, számításokat kell végezni.
A vissza nem térítendő támogatás esetén a helyzet egyszerű, hiszen a támogatástartalom egyenlő a vállalatnak átadott támogatás összegével. Más esetben, így például az adókedvezménynél is, azonban meg kell nézni, hogy mekkora az intézkedésben a támogatási elem. Az elv az, hogy be kell azonosítani azt az összeget, amelyet az állam kifizet, vagy nem kap meg (pl. az adóról történő lemondással).
A Tao. törvény szerint igénybe vehető állami támogatások lehetnek adóalap kedvezmények, vagy adókedvezmények. Az adóalap kedvezmény értelemszerűen a társasági adóalapot csökkenti, míg az adókedvezmény a számított adóból vehető igénybe.

A kiadvány számos példával számítási mintával mutatja be a különböző támogatások elszámolását.

A Saldo érintett tagszervezetei számára megküldjük a kiadványt!

Gyártó/Kiadó Saldo
Kiadás éve 2020
Méret B/5
Oldalszám 80
Kötés típusa ragasztókötött

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!