Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tanárok és oktatók szabadfoglalkozásban

Ár:
9.975 Ft
Elérhetőség: Utolsó 5 db készleten (szállítás 1-3 munkanap)
Várható szállítási díj: 1.270 Ft
Milyen szabadfoglalkozási, vállalkozási lehetőségeik vannak a tanároknak, oktatóknak? És az mivel jár? Milyen foglalkozási lehetőségek vannak munkaviszonyon kívül és munkaviszony mellett? Milyen jogi formában végezhetik önállóan tevékenységüket? Hogyan lesz a megszerzett bevételből személyes jövedelem? Milyen adózási alternatíváik vannak?
Menny.:db
Kívánságlistára teszem

Tartalom és kiadási információk

Hogyan vegyük ki a pénzt az ilyen tevékenységgel foglalkozó vállalkozásból? Melyik most a legkedvezőbb adózási mód, amelyikben a legkisebb az adóteher? Ezekre az egyszerű kérdésekre kívánjuk megadni a válaszokat az érintetteknek, ugyancsak egyszerűen és közérthetően. 

Ha vállalkozási lehetőségekről, adóterhekről beszélünk, akkor szükségszerűen ki kell térnünk a jövedelemadózás, az általános forgalmi adó, a helyi iparűzési adó szabályaira, a könyvelési és ügyviteli kötelezettségekre is. 

A tanárok, oktatók önálló tevékenységben, szabadfoglalkozásban az alábbi vállalkozási formák és adózási alternatívák közül választhatnak: 

1. Háztartási alkalmazottként végzett tevékenység
2. Önálló tevékenységet folytató magánszemély – adószámmal, vagy adószám nélkül
3. Egyéni vállalkozó az átalányadó alatt
4. Egyéni vállalkozó a vállalkozói szja alatt
5. Egyéni vállalkozó a kisadózó vállalkozó tételes adója (kata) alatt
6. Társas vállalkozó – a társasági adó alatt
7. Társas vállalkozó a kisvállalati adó (kiva) alatt

A tanárokra, oktatókra az általános vállalkozási és adózási szabályok vonatkoznak, csak reájuk vonatkozó speciális szabályozás nincs.

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás szerinti adózást nem választhatják.

Nem kizártak a kisadózó vállalkozók tételes adója alól, amennyiben kifizetőnek (cégnek, intézménynek) nem számláznak és főállású egyéni vállalkozók, azaz tehát oktatási intézményben munkavégzésre irányuló jogviszonyban nem tanítanak.

Az alábbiakban először számba vesszük  a tanár, oktató foglalkozásokat, majd röviden és érthetően bemutatjuk az egyes adózási alternatívák jellemzőit, előnyeit és hátrányait, külön fejezetben pedig a részletes szabályaikat.

Kiadás éve 2023
Méret B/5
Oldalszám 170
Kötés típusa füles, kartonált

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!