Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Stabilitás és dinamizmus

Ár:
4.700 Ft
Elérhetőség: Utolsó 2 db készleten (szállítás 1-3 munkanap)
Várható szállítási díj: 1.090 Ft
Kovács Olivér könyve a költségvetési politika aktuális kérdéseinek egy átfogó megközelítését kínálja.
Ide kattintva olvass bele a kiadványba!
Menny.:db
Kívánságlistára teszem

Tartalom és kiadási információk

Világunkat a stabilitás és dinamizmus iránti párhuzamos igény hatja át. Stabilitás és dinamizmus mutatkozik meg egy örvénynél is, ahol a tölcsér alakja addig stabil, amíg a dinamikus vízáramlás biztosítja azt. A gazdasági-társadalmi fejlődés is addig lehet fenntartható, amíg a dinamikus innovációs tevékenységet a piac és az állam szimbiózisa biztosítja. Az államnak fiskális értelemben mindenképp fenntarthatónak kell lennie ahhoz, hogy e támogató funkcióját betölthesse. Ha viszont nem fenntartható, akkor költségvetési konszolidációra van szükség. Jelen kötet arra a kérdésre keresi a választ, hogy létezhet-e egyszerre stabilizáló és dinamizáló költségvetési konszolidáció – amely képes hozzájárulni a fiskális fenntarthatóság eléréséhez és a gazdaság növekedési képességének javításához –, s ha igen, akkor értelmezéséhez milyen elméleti keretre van szükségünk.

Kovács Olivér meggyőzően mutat rá arra, hogy a költségvetési politika elemzése során nem elégedhetünk meg a bevételek és kiadások egyensúlyba hozásával – megkerülhetetlen a magasabb szintű gazdasági, társadalmi és környezeti célok figyelembe vétele, melyek megalapozzák a fenntartható fejlődés feltételeit. Finnország példáján keresztül a szerző bemutatja, hogyan válhat a költségvetési kiigazítás a gazdaságban bekövetkező szerkezetváltás és a technológiai fejlődés elősegítőjévé – míg Portugália esete intő példa arra, ha mindez nem következik be. A könyvet jó szívvel ajánlom mindazoknak, akik a napi szintű gazdaságpolitikai vitákon túl a hosszú távú folyamatokat is érteni szeretnék.

Györffy Dóra, habilitált egyetemi docens, Pázmány Péter Katolikus Egyetem

 

Kovács Olivér könyve a költségvetési politika aktuális kérdéseinek egy átfogó megközelítését kínálja. Nem csak a közgazdásznak, de a politológusnak, a pénzügyi elemzőnek is hasznos, aki egy szélesebb kontextusban igyekszik gondolkozni. Forrásként is használható egy egyetemi szintű politikai gazdaságtan kurzusban. Egyúttal hozzájárulhat a nyílt, tárgyilagos, pártatlan gazdaságpolitikai vitához – civil szervezetekben, egyetemeken, törvényhozó körökben, kormányzatban – a jó kormányzás érdekében Magyarországon.

Kopits György, tudományos fomunkatárs, Woodrow Wilson International Center for Scholars (Washington),  a Költségvetési Tanács volt elnöke, az MTA külso tagja

A STABILITáS éS DINAMIZMUS értéket ad és hozzájárul az innovatív fiskális politika alapjainak megismeréséhez. Ajánlható mindazoknak, akik a költségvetés, az állami pénzügyek világában nyitott szemmel és lélekkel olyan írással szeretnének találkozni, amely valóban újat hoz, friss a megközelítése, pontos és előítéletektől mentes.

Kovács árpád, egyetemi tanár, Szegedi Tudomány Egyetem

Kiadás éve 2015
Méret B/5
Oldalszám 312
Kötés típusa cérnafűzött, keménytáblás

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!