Csoma Róbert, dr. Gyulai László, dr. Nagy Gyula, Percze Szabolcs, Pócs Gábor, Rékasi Róbert, Tomsits Anikó, Urbanics Roxána

Vállalati pénzügyek feladatgyűjtemény

Teljes ár: 3 990 Ft

Webshop ár: 3 591 Ft

Rendelhető (Szállítás: 1-3 munkanap)

Kosárba

 

 

A példatárat a Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Kar Pénzügy Intézeti Tanszékének munkatársai írták. A vállalati pénzügyek feladatgyűjtemény egyes témakörei három egymásra épülő részre tagolódnak.

Az első rész az adott témakörhöz tartozó bemutató példák segítségével, azok részletes megoldásával, a hozzájuk fűzött magyarázatokkal ismerteti meg az Olvasót.

A következő rész számos feladatot kínál az önálló tanulásra, gyakorlásra, valamint a megszerzett tudás ellenőrzésére.

A harmadik részben megtalálható ezeknek a feladatoknak a megoldása és a végeredménye.

A Budapesti Gazdasági Egyetemen a pénzügy és számvitel, illetve gazdálkodási és menedzsment szakos hallgatók a vállalati pénzügyeket két szemeszterben tanulják.

A Vállalati pénzügyek I. tárgy a vállalkozások pénzügyi döntéseinek legfontosabb kérdéseivel, és az ezek megalapozását szolgáló számításokkal foglalkozik. A hallgatók megismerik a pénz időértékének fogalmát, a speciális pénzáramok, valamint a kötvények és a részvények árazását. A vállalatok beruházásaival kapcsolatos fogalmak és a beruházási javaslatok pénzügyi értékelése során alkalmazott döntési módszerek bemutatása mellett a tárgy foglalkozik a vállalati tőkeköltség fogalmával, és az ennek nagyságát befolyásoló tényezőkkel, valamint a forgótőke menedzsment alapjaival.

A Vállalati pénzügyek II. tantárgy ráépül a megszerzett ismeretekre, elmélyíti, és újabb témakörökkel gazdagítja azokat. Tematikájának részét képezik a kötvények és részvények alapvető hozammutatói, a pénzügyi döntések különféle kockázatainak értelmezése, a portfólió-elmélet alapjai, a tőkepiaci árfolyamok modellje, a beruházások kockázata, a vállalati tőkeszerkezet, a finanszírozási döntések jellemzői, valamint a pénzügyi tervezés alapvető elemei.

A példatárban VÁP1, illetve VÁP2 elnevezés jelöli, hogy az egyes feladatok melyik tantárgyhoz köthetők.

A példatár tartalmaz egy képletgyűjteményt, amely összhangban van a feladatmegoldás során alkalmazott jelölésekkel, és jól használható a vállalati pénzügyi számításokhoz.

A feladatgyűjtemény végén szereplő jelen- és jövőérték táblázatok adatai három tizedes jegyre vannak kerekítve, de megtalálhatók benne azok a képletek, amelyek segítségével a tényezők tetszőleges kamatláb és periódus értékekre kiszámolhatók.

 

A feladatgyűjtemény Illés Ivánné: Vállalkozások pénzügyi alapjai (SALDO, 2009), valamint Illés Ivánné, Gyulai László, Lauf László: Vállalkozásfinanszírozás alapjai (SALDO, 2013) tankönyvek témaköreit öleli fel. 

 

Tartalomból:

Mutatószámok

Pénz időértéke

Kötvények értékelése

Részvények értékelése

Beruházások, beruházások kockázata

Tőkeáttétel

Kockázat és portfólió

Tőkeszerkezet, tőkeköltség

Forgótőkemenedzsment

Pénzügyi tervezés

Képletek és táblázatok

Oldalszám:

Kiadás éve:

Méret:

Kötés:

ISBN:

352 oldal

2016

B/5

ragasztókötött

9789636385071

Kapcsolódó kiadványok