Kopányiné Mészáros Edda

Nyereményjátékok, promóciók adózása

Teljes ár: 1 990 Ft

Webshop ár: 1 791 Ft

Nem rendelhető

Nem rendelhető

A közkedvelt nyereményjátékokat mindenki ismeri, hiszen ritka az az ember, aki még nem próbálta volna ki a különböző típusú lottók, a totó, a kaparós sorsjegyek és más szerencsejátékok egyikét. A hagyományos játékok mellett napjainkban egyre gyakrabban találkozunk más típusú nyereményjátékokkal, promóciókkal, például a tévében, a rádióban, óriás plakátokon, az interneten, a sajtókiadványokban, az üzletekben, vagy különböző termékek csomagolásán. Ezeket az akciókat üzletpolitikai célból szervezik, amelyek lényege a profit közvetlen vagy közvetett módon történő növelése, valamint a vásárlói kedv ösztönzése a leggyakoribb esetben azáltal, hogy a magánszemélyek valamilyen plusz kedvezményben, juttatásban részesülnek.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja törvény) 1. § (3) bekezdése tartalmazza a törvény egyik legfontosabb alapelvét, amely kimondja, hogy a magánszemély minden jövedelme adóköteles. Tehát, ha a magánszemély részt vesz egy promócióban, nyereményjátékban és valamilyen nyereményben, kedvezményben részesül, akkor a játék szervezőjének és játékosának nem árt tisztában lenni azzal, hogy ezen juttatás után az Szja törvény szerint milyen adókötelesség keletkezik.

 

A juttatás nemcsak pénz, hanem termék, szolgáltatás, utalvány, árengedmény vagy egyéb kedvezmény is lehet!

 

Annak érdekében, hogy az adókötelezettséget meg lehessen állapítani, meg kell vizsgálni az akciók, nyereményjátékok szabályait, szervezésének körülményeit, feltételeit, illetve a juttatás formáját.

Meg kell vizsgálni, hogy a promóció

  • az Szjtv. hatálya alá tartozik-e (szerencsejátéknak, ajándéksorsolásnak minősül-e), ha nem
  • versenynek, vetélkedőnek tekinthető-e, ha nem
  • adómentes juttatás-e, ha nem
  • a kifi zetőnél adóköteles üzletpolitikai célú juttatásról van-e szó.

Oldalszám:

Kiadás éve:

Méret:

Kötés:

ISBN:

52 oldal

2015

B/5

irkatűzött

9789636384845

Kapcsolódó kiadványok