Csáki György

Nemzetközi gazdaságtan

Teljes ár: 3 500 Ft

Webshop ár: 3 325 Ft

Rendelhető (Szállítás: 1-3 munkanap)

Kosárba

A nemzetközi gazdaságtan arra irányítja rá a figyelmet, hogy a gazdaságok normális működése már évszázadok óta nem nélkülözheti a más gazdaságokkal, más nemzetgazdaságok szereplőivel kialakított kapcsolatokat, mi több, a világ többi gazdaságának működése egyre komolyabb hatással van valamennyi ország belső viszonyaira. A nemzetköziesedés – és így a nemzetközi gazdaságtan is – nemcsak a nemzetgazdaságok közötti, hanem a vállalatok között létrejövő kapcsolatrendszereket is magában foglalja. A mikro- és a makrofolyamatok tehát együtt jelennek meg: megváltozik a vállalatok tevékenysége, ha bekapcsolódnak a nemzetközi munkamegosztásba és tevékenységüket több ország között osztják meg.

A nemzetközi gazdaságtan alapkérdése az, hogy

- milyen kölcsönös előnyök származnak a nemzetközi (határon átívelő) kereskedelemből s egyéb gazdasági tranzakciókból?

- Mi határozza meg a kölcsönös előnyök érvényesülésének lehetőségét?

- Hogyan és mi szerint oszlanak meg az előnyök?

- Mennyire állandóak, tartósak a kölcsönös előnyök, illetve minek következtében változik az előnyök megoszlása az érintett felek között?

- Hogyan befolyásolja a kölcsönös előnyök alakulását az államok közötti sokoldalú kapcsolatrendszer?

- Hogyan hatnak a kölcsönös előnyök a nemzetközi gazdasági kapcsolatrendszerbe bekapcsolódók növekedésére és fejlődésére, a világgazdasági erőviszonyok alakulására?

- Milyen két-, több- és sokoldalú megállapodásokkal, nemzetközi intézményekkel befolyásolhatók (és szabályozhatók) a nemzetközi gazdasági kapcsolatok?

Ez a kötet a nemzetközi gazdaságtan fenti alapkérdéseit tárgyalja – a közgazdasági és üzleti felsőfokú alapképzés célját szolgálva.

Oldalszám:

Kiadás éve:

Méret:

Kötés:

ISBN:

358 oldal

2017

B/5

puhatáblás, ragasztókötött

9789633384176