Romsics Ignác

Magyarország története a XX. században

Teljes ár: 4 980 Ft

Webshop ár: 4 731 Ft

Nem rendelhető

Nem rendelhető

Negyedik, javított és bővített kiadás

Ez a könyv Magyarország XX. századi törtenetének a hazai és a külföldi szakirodalomra, valamint a szerző kutatói eredményeire és oktatói tapasztalataira épülő, nagy ívű összegzése. Romsics Ignác egyetemi tanár a gazdaság-, társadalom- és művelődéstörténeti, valamint a kül- és belpolitikai szempontok kiegyensúlyozott érvényesítésére törekedett. A legfontosabb adatsorokat diagramok, grafikonok és táblázatok teszik áttekinthetővé. A határváltozásokat és hadi eseményeket térképvázlatok illusztrálják, az egyes korok hangulatát gondosan válogatott fotók idézik fel. A kötetet értékelő bibliográfia egészíti ki.

1999 tavasza óta, amikor a könyv első példányai a könyvesboltokba kerültek, a munka három kiadásban, többszöri utánnyomásban jelent meg, és több mint húszezer példányban kelt el. Számos egyetemen és főiskolán kötelező, másutt ajánlott olvasmány. A Magyar Tudományos Akadémia 2000-ben Akadémiai Díjjal jutalmazta.

A negyedik kiadás három szempontból különbözik a korábbiaktól:

1. A legújabb nemzetközi számítások felhasználásával a szerző korrigálta Magyarország gazdasági teljesítményének egyik legfontosabb mutatóját, a nemzeti jövedelem, illetve nemzeti össztermék (GDP) korszakonkénti volumenét és egy főre jutó összegét. Az új adatok elsősorban a Kádár-korszak teljesítményét mutatják rosszabbnak a korábban valószínűsíthetőnél.

2. Mivel a rendszerváltozás óta több mint húsz év telt el, a szerző teljesen újraírta az utolsó fejezetet. A korábbi kiadásokban ez döntően az 1989-1990-es átalakulással foglalkozott, s a későbbi fejleményekre csak jelzésszerűen utalt. A mostani kiadásban viszont ugyanolyan átfogó képet kap az olvasó az elmúlt húsz év, vagyis a harmadik Magyar Köztársaság történetéről, mint a korábbi korszakokról.

3. Indokoltnak látszott a bibliográfia felfrissítése is. Az új szakirodalmi ajánlóba mindazok a fontos munkák bekerültek, amelyek a 2001-es harmadik kiadás után jelentek meg.

Oldalszám:

Kiadás éve:

Méret:

Kötés:

ISBN:

688 oldal

2010

B5

cérnafűzött, keménytáblás

978 963 276 179 4

Kapcsolódó kiadványok