Prof. dr. Lentner Csaba

Közpénzügyek és államháztartástan

Teljes ár: 3 360 Ft

Webshop ár: 3 192 Ft

Nem rendelhető

Nem rendelhető

A szakkönyv a közigazgatás-tudomány rendszertanán belül definiálja a közpénzügyeket és az államháztartástant. Felvázolja múltjukat, fejlődéstörténetüket, és jelenüket. 

A könyv részletesen kitér az államháztartás közgazdasági szerepére, jelentőségére, különösen a 2007-es események tükrében. Ezt követően mind a központi költségvetés, illetve a hozzárendelt társadalombiztosítás és központi közpénzügyi intézmények,

  • tervezési,
  • elszámoltatási,
  • költségvetési,
  • zárszámadási módszerek,

mind a helyi önkormányzati alrendszer szabályozásának, működési mechanizmusainak részletes bemutatása következik. A tankönyvön végigvonuló két nagy közpénzügyi rendszer, a fiskális és monetáris politikák elméleti és gyakorlati összefüggéseibe vezeti az olvasót Lentner Csaba professzor. A költségvetés technikai finanszírozása, a költségvetési rend szerint gazdálkodók számviteli szabályozása, az államháztartás ellenőrzése fejezetek követik egymást.

A jól szervezett állam értő és cselekvő kormánytisztviselőinek szakkönyvet író közpénzügytan professzor gondolatainak autentikus tartalmát Matolcsy György Magyar Nemzeti Bank elnök, és Domokos László Állami Számvevőszék elnök bevezető fejezetei erősítik. 

A kiadvány a Nemzeti Közszolgálati és Tankönyvkiadó alaptankönyve a kormánytisztviselői szakvizsgára készülők államháztartási ismereteinek tantárgyhoz. Haszonnal forgathatják az állam- és jogtudományi, továbbá gazdaságtudományi karok közpénzügyekben elmélyülni kívánó hallgatói, kutatói és a magyar közigazgatásban dolgozók egyaránt.

Oldalszám:

Kiadás éve:

Méret:

Kötés:

ISBN:

342 oldal

2013

B/5

ragasztókötött

9786155344381