Gergely Katalin, Kiss Zoltán

Kommentár a társadalombiztosításról szóló törvényhez

Teljes ár: 7 340 Ft

Webshop ár: 6 973 Ft

Rendelhető (Szállítás: 1-3 munkanap)

Kosárba

A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvényt 2019. december 11-én fogadta el az Országgyűlés, és 2020. július 1-jén lépett hatályba (a továbbiakban: új Tbj.) Az új Tbj. a magyar társadalombiztosítás összefoglaló lex generalis törvénye, amely hatályon kívül helyezi nemcsak a most hatályos, a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvényt (a továbbiakban: Tbj.), hanem annak végrehajtó rendeletét is, a társadalombiztosítás egészségbiztosítást és nyugdíjbiztosítást érintő lex specialis törvényei viszont hatályban maradnak. Kommentárunk az új jogszabályt veszi tüzetesebben górcső alá.

Szerzők, megjelenési információk

A kommentár szerzői a törvény megalkotásáért és a kapcsolódó jogértelmezési kérdések megválaszolásáért felelős Pénzügyminisztérium Személyi jövedelemadó és Járulékszabályozási Osztályának munkatársai.

  • Dr. Gergely Katalin (vezető-kormányfőtanácsos, Személyi jövedelemadó és Járulékszabályozási Osztály, Pénzügyminisztérium; megbízott oktató, Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék) 
  • Dr. Kiss Zoltán (osztályvezető, Pénzügyminisztérium, Személyi jövedelemadó és Járulékszabályozási Osztály)

A kézirat lezárásának dátuma: 2020. augusztus 19.

 

A Kommentár a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvényhez című kiadványt ajánljuk minden, a társadalombiztosítás egészségbiztosítási, vagy nyugdíjbiztosítási ágazatában dolgozó szakembernek, illetve azon adózási szakembereknek, akiknek munkája során biztosítási kötelezettség elbírálásával, társadalombiztosítási ellátásra való jogosultsággal, vagy járulékfizetéssel kapcsolatos kérdések merülnek fel. A kommentár a 2020. július 1-jén hatályba lépett, a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény részletes magyarázatát tartalmazza, amely számos új szabállyal, jogintézménnyel bővült a korábbi szabályozáshoz képest, így a kiadvány különösen hasznos az új rendelkezések megismeréséhez.

A kommentár segít eligazodni a társadalombiztosítás alapvető kérdéseiben, tisztázza a kapcsolódó fogalmakat, bemutatja a társadalombiztosítás ágait és fő szerveit, a társadalombiztosítási jogviszonyt, a társadalombiztosítási ellátások körét. Segítségül szolgál a biztosítási jogviszony fennállásnak elbírálásában, a biztosítási időszak meghatározásában, illetve útmutatást ad több biztosítási jogviszony fennállásának kezelése kérdésben is, emellett tartalmazza a járulékfizetési rendelkezések részletes és gyakorlatias bemutatását, továbbá a járulékalap meghatározásának ismertetését pontról pontra, példákkal illusztrálva. A kiadvány hasznos információkkal szolgál az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetéssel összefüggésben, ismerteti a megállapodások intézményét, valamint a társadalombiztosítási kötelezettségeket teljesítésének részletszabályait.

A kommentár szakaszonként tárgyalja az egyes rendelkezésekkel összefüggő tudnivalókat, kiemelt figyelmet fordít az új elemekre, példákkal segíti az egyes rendelkezések megértését, továbbá tartalmazza az egyes szabályokhoz kapcsolódó joggyakorlatok ismertetését is.

Oldalszám:

Kiadás éve:

Méret:

Kötés:

ISBN:

328 oldal

2020

B5

keménytábla

9789632959498

Kapcsolódó kiadványok