Dr. Nagy Gábor

Eredménykimutatáshoz kapcsolódó számlaosztályok

Teljes ár: 4 500 Ft

Webshop ár: 4 050 Ft

Rendelhető (Szállítás: 1-3 munkanap)

Kosárba

A vállalkozónál a felmerülő költségek, ráfordítások, illetve bevételek törvényi előírásnak megfelelő elszámolása jelentős mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy az azokból összeállított beszámoló megbízható és valós összképet mutasson a vállalkozó vagyonáról, vagyona alakulásáról, pénzügyi helyzetéről, jövedelemtermelő képességéről. Mindennek alapvető biztosítéka a számviteli törvény szerint elkészített számviteli politika, a különböző szabályzatok és nem utolsó sorban a vállalati számlarend.

A számviteli, az adózási, a gazdasági környezet azonban – sajnos – évről-évre változik, a gazdasági tevékenység során újabb és újabb problémák, megoldandó feladatok jelentkeznek, eddig még nem tapasztalt kihívásoknak kell eleget tenni. Olyan gazdasági eseményekre kell választ adni, amelyek korábban nem voltak jellemzőek.

Ezek és a naponta felmerülő kérdések motiválták jelen kézikönyv összeállítóit abban, hogy igyekezzenek naprakészen bemutatni, leképezni az eredményt meghatározó, befolyásoló tételeket (és a vonatkozó adókapcsolatokat is).

Tekintettel a terjedelmi korlátokra, a kézikönyv összeállításánál elsősorban azt vettük figyelembe, hogy az eredménykimutatást – ismereteink szerint – leggyakrabban összköltségeljárással készítik el, a költségeket elsődlegesen a költségnemek szerint könyvelik, a 6-7. számlaosztályokat nem használják. (Forgalmi költségeljárással készülő eredménykimutatáshoz szükséges költségadatok tartalmukban a kézikönyvben bemutatottakkal megegyeznek, eltérés alapvetően a 6-7. számlaosztályok számláin kimutatandó közvetett és közvetlen költségek könyvelésénél van. Így a kézikönyv számukra is hasznosítható információkat tartalmaz.)

A kézikönyvben utalunk a számviteli törvény, a személyi jövedelemadó törvény és a kapcsolódó KSH útmutató előírásaiban mutatkozó eltérésekre is, elsősorban a jövedelmek, a személyi jellegű egyéb kifizetések vonatkozásában.

Az egyes számlák tartalmi szabályai mellett részletes számlaösszefüggéseket is bemutat a kézikönyv. A használatot bizonyára elősegíti a kézikönyvhöz mellékelt számlakerettükör is. Indokolt esetben a tartalomra vonatkozó előírásokat részletesebben is bemutattuk a mellékletekben.

A 2019. január 1-jétől érvényes – már közzétett – változásokra is tekintettel voltunk.

 

Érintett Saldo tagszervezetek számára a kiadványt megküldjük!

Oldalszám:

Kiadás éve:

Méret:

Kötés:

ISBN:

312 oldal

2019

B/5

ragasztókötött

9789636385637

Kapcsolódó kiadványok