Dr. H. Nagy Dániel, Gellértné Zombori Krisztina, Dr. Tóth György

Az illetéktörvény egységes szerkezetben, magyarázatokkal 2015

4 200 Ft (teljes ár)

3 780 Ft (webshop ár)

Nem rendelhető

A kiadvány papíralapú változata elfogyott, az elektronikus változat iránt kérjük érdeklődjön a konyvesbolt@saldo.hu címen.

 

Az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról szóló 2014. évi LXXIV. törvény 2015. január 1-jétől számos ponton hozott változást az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény szabályaiban is.

Két teljesen új jogintézmény került bevezetésre: egyrészt a cserét pótló vétel előzetes nyilatkozaton alapuló változata, másrészt a bírósági eljárási illetékek megfizetésének új, önadózásos rendszere.

Fontos változás az is, hogy a jövőben az adóhatóságnak – hasonlóan az egyenes ági rokonok esetéhez – nem kell formális döntést kiadnia a feltétel nélkül személyes illetékmentességben részesülő szervezetek vagyonszerzéséről. Emellett 2015-től megszűnt a közigazgatási hatósági eljárási illeték bélyeglerovással történő megfizetésének főszabálya, így a jövőben – az Itv. speciális közigazgatási eljárási illetékfizetési esetein kívül – az ügyfél választására lesz bízva, hogy az eljárási illetékkötelezettségét illetékbélyeg lerovásával vagy banki átutalással teljesíti.

A változások további része pontosító jellegű, a gyakorlati jogalkalmazás során felmerült jogértelmezési kérdésekre hivatott választ adni.

A kiadvány természetesen valamennyi új rendelkezés ismertetésére kitér.

A törvényi rendelkezésekhez fűzött magyarázatok a normaszöveg könnyebb megértését szolgálják, illetve rávilágítanak az egyes illetékszabályok összefüggéseire. A helyes jogértelmezés érdekében a mű összefoglalja az adóhatósági és a bírósági joggyakorlat értékes tapasztalatait, az új szabályok ismertetése során pedig azokra a kérdésekre koncentrál, melyek az ügyfelek – a vagyonszerzők, illetve azok képviselői – részéről is rendszeresen felmerülnek.

Oldalszám:

Kiadás éve:

Méret:

Kötés:

288 oldal

2015

A/4

ragasztókötött