Lilliné Fecz Ildikó

Államháztartási szervezetek számlatükre 2015

Teljes ár: 4 500 Ft

Webshop ár: 1 500 Ft

Rendelhető (Szállítás: 1-3 munkanap)

Kosárba

2015-től az Áhsz. 51. § (1) bekezdése alapján az egységes számlakerettől nem lehet eltérni, az abban meghatározott könyvviteli és nyilvántartási számlákon kívüli új könyvviteli és nyilvántartási számlát nem lehet megnyitni.

A Saldo 2015. évi számlakeret tagolása során a költségvetési számvitel számláinál ajánlásokat tartalmaz az egyedi számviteli szoftvert használók részletesebb adatigényének kialakításának szempontjaihoz, továbbá a „dobozos szoftver felhasználók” számára jelzi a kötelezően alkalmazandó részletezettségi szint mértékét.  Amennyiben a „dobozos szoftver felhasználók” saját számviteli információs rendszerük igénye miatt a költségvetési számvitel 05. és 09. számlacsoportjainál az Áhsz. 51. § (1b) bekezdése szerint a kötelező lehetséges tagolásnál részletesebb tagolás szeretnének használni azt csak belső kódrendszer kialakításával és alkalmazásával szabad biztosítaniuk. A Saldo 2015. évi Számlakeret-tükre decimális további belső kódrendszerrel tartalmazza ezeket az ajánlásait. Természetesen a decimális alapú további belső kódrendszeren kívül bármilyen megoldású további részletezettséget biztosító kódolás is kialakítható (betűjelzések, stb) egy-egy államháztartási szervezetnél, de a főkönyvi kivonatban történő elkülönített megjelenítés leginkább a decimális alapú alábontás alkalmazásával oldható meg a legkönnyebben.

E kiadványban foglalt főkönyvi számlák alapján az államháztartás egyes alrendszereihez tartozó költségvetési szervek – sajátosságaik figyelembevételével – elkészíthetik a saját számviteli rendjüknek megfelelő számlatükröt. A számlatükör képezi alapját az államháztartás szervezetei számlarendjének és számviteli politikájának. A számlaosztályban szereplő számlák javasolt alábontása az előírt beszámolási kötelezettség teljesítéséhez nyújtanak segítséget.

Beleolvasok a Számlatükör 2015 előszavába

 

A Számlatükör kiadványt a Saldo érintett tagszervezetei számára a tagsági szerződésük alapján megküldjük.

Oldalszám:

Kiadás éve:

Méret:

Kötés:

ISBN:

330 oldal

2015

A/4

ragasztókötött

9789636384777