Kissné Horváth Marianna, Gerskóné Koller Krisztina

A munkaviszony megszűnésének gyakorlati kézikönyve I.

Teljes ár: 2 900 Ft

Webshop ár: 2 610 Ft

Rendelhető (Szállítás: 1-3 munkanap)

Kosárba

A gazdasági életben meghatározó szerepet betöltő munkaviszony a munkáltatók és a munkavállalók közös akaratából létrejött olyan jogviszony, melyben a felek közös megegyezésük alapján, egymás érdekeit szem előtt tartva élik mindennapjaikat. Mind a munkáltatónak mind pedig a munkavállalóknak alapvető érdeke a mindkettőjük számára előnyös feltételek fennállása mellett fennálló munkaviszony fenntartása. A felek között fennálló jogviszonyt szabályozó a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) a felek között fennálló jogviszony felszámolását törvényi keretek között szabályozza, megakadályozva ezzel annak a lehetőséget, hogy a jogviszonyt visszaélésszerűen a felek bármelyike megszűntesse. A munkaviszony megszűnéséhez és megszűntetéséhez kapcsolódó szabályozást a munka törvénykönyvének X. fejezetében található rendelkezések tartalmazzák, azonban számos tekintetben kapcsolódik egyéb jogszabályi helyekhez. A munka törvénykönyve eltérő szabályozást alkalmaz a határozott, illetve határozatlan idejű munkaviszonyok megszűntetése, illetve megszűnése tekintetében. Sajátos eljárási szabályok vonatkoznak a munkáltató személyében bekövetkező változás és a munkaviszony további fennállása tekintetében, melynek speciális esete, amikor a munkavállaló nem a munka törvénykönyve hatálya alá tartozó munkáltatónál kerül továbbfoglalkoztatásra. Kiadványunkban foglalkozunk továbbá a jogellenes jogviszony megszűntetés eseteivel.

Csak néhány speciális esetet említve is látszik, hogy a jogviszony megszűnésének és megszűntetésének milyen szerteágazó területei vannak. Jelen kiadványunkban a munkaviszony megszűnéséhez, illetve megszűntetéséhez kapcsolódó gyakorlati tennivalókat foglaljuk csokorba. A kiadvány célja, hogy alkalmazója bármely jogviszony megszűnési, illetve megszűntetési módhoz kapcsolódóan a konkrét eljárási szabályokat gyakorlati tudnivalókat példákon keresztül bemutatva, egy helyen megtalálja.

 

A kiadvány második kötete, a "Határozott idejű munkaviszonyok, speciális helyzetben lévő munkavállalói csoportok munkaviszonyának megszüntetése"témakörrel ide kattintva érhető el.

 

Az érintett Saldo tagszervezetek a kiadványt megkapják.

Oldalszám:

Kiadás éve:

Méret:

Kötés:

ISBN:

112 oldal

2017

B5

Ragasztókötött

9789636385385