Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Alkotó- és előadóművészek szabadfoglalkozásban

Ár:
9.975 Ft
Elérhetőség: Utolsó 6 db készleten (szállítás 1-3 munkanap)
Várható szállítási díj: 1.270 Ft
Milyen szabadfoglakozású, vállalkozási lehetőségeik vannak az alkotó- és előadóművészeknek? És az mivel jár? Milyen foglalkozási lehetőségek vannak munkaviszonyon kívül és munkaviszony mellett? Milyen jogi formában végezhetik önállóan tevékenységüket? Hogyan lesz a megszerzett bevételből személyes jövedelem? Milyen adózási alternatíváik vannak?
Menny.:db
Kívánságlistára teszem

Tartalom és kiadási információk

Milyen jogi formában végezhetik önállóan tevékenységüket?   Hogyan lesz a megszerzett bevételből személyes jövedelem? Hogyan vegyük ki a pénzt a művészeti tevékenységgel foglalkozó vállalkozásból? Melyik most a legkedvezőbb adózási mód, amelyikben a legkisebb az adóteher? Ezekre az egyszerű kérdésekre kívánjuk megadni a válaszokat az érintetteknek, ugyancsak egyszerűen és közérthetően. 

Ha vállalkozási lehetőségekről, adóterhekről beszélünk, akkor szükségszerűen ki kell térnünk a jövedelemadózás, az általános forgalmi adó, a helyi iparűzési adó szabályaira, a könyvelési és ügyviteli kötelezettségekre is. 

Az alkotó- és előadó művészek önálló tevékenységben, szabadfoglalkozásban az alábbi adózási alternatívák közül választhatnak:

1. Önálló tevékenység / adószámos magánszemély
2. Magánszemély - egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) - meghatározott foglalkozásokban
3. Egyéni vállalkozó az átalányadó alatt
4. Egyéni vállalkozó a vállalkozói szja alatt
5. Egyéni vállalkozó a kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) alatt
6. Társas vállalkozás személyes közreműködéssel - a társasági adó alatt
7. Társas vállalkozás személyes közreműködéssel – a kisvállalati adó alatt. 

Adott esetben a kisadózó vállalkozók tételes adója szerinti adózás lehet a legkedvezőbb adózási alternatíva, a havi 50.000,-Ft tételes adójával, amely mentesít az szja, szociális hozzájárulási adó és a járulékok megfizetése alól. Viszont alkalmazhatóságát bármely szabadfoglalkozású tevékenységben nagyban korlátozza, hogy 2022. szeptember 1-től már csak a lakossági (fogyasztói) szolgáltatásoknál alkalmazható. 

Az alkotó- és előadó művész foglalkozásokra nincs speciális adónem, csak az általános adózási módok közül választhatnak. Azonban az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (EKHO) szabályait  egyes művészeti foglalkozásokban is alkalmazhatják a magánszemélyek, ezekre az alábbiakban kitérünk. 

Először számba vesszük az alkotó-és előadóművészeti foglalkozásokat, majd röviden és érthetően bemutatjuk az egyes adózási alternatívák jellemzőit, előnyeit és hátrányait, külön fejezetben pedig a részletes szabályaikat.

Kiadás éve 2023
Méret B/5
Oldalszám 182
Kötés típusa füles, kartonált

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!